Böbrek Nakli Maliyeti

Tedavisinin sadece organ nakli işlemi ile mümkün olabildiği hastalıklar tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sorun olmaktadır. Ülkemizde organ nakli bekleyen sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Kalp, karaciğer, böbrek gibi nakil bekleyen hastalar uygun organ bulunamadığı takdirde kısa sürede yaşamlarına veda etmek zorunda kalıyorlar. Ülkemizde yaklaşık olarak 30 binin üzerinde böbrek yetmezliği hastası haftada 3 gün diyaliz cihazına girerek ve  böbrek nakli için umutla beklemekteler. Fakat bu hastaların yalnız 600 kişi kadarı bu imkana sahip olabiliyorlar. Diyaliz yöntemi bir böbrek hastası için geçici bir yol tedavi iken böbrek nakli sayesinde neredeyse tamamen iyileşme imkanı sağlanabilmektedir. Böbrek yetmezliği sebebiyle diyalize alınmış bir hastanın ülke ekonomisine maliyeti ortalama olarak 23 bin dolar olarak gerçekleşmektedir. Türkiye’de yaklaşık 30 bin böbrek hastası haftada 3 gün diyalize girerek yaşam mücadelesi sürdürmektedir. Bu hastalara cihaz yatırımları dışında yıllık ortalama 600 milyon doların üzerinde bir kaynak yatırımı yapmak gerekmektedir. Fakat organ nakli işlemi için ilk yıl ücreti diyalizle hemen hemen aynı olarak gerçekleşmekte gelecek yıllarda ise yıllık böbrek nakli maliyeti 10 bin dolar olarak gerçekleşmektedir.

Böbrek hastaların büyük çoğunluğu nakil işlemleri için ameliyat ve hatta öncesinde hazırlık dönemlerinin yüksek maliyetli olacağını düşünmektedir. Halbuki nakil dönemleri oldukça kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Buradaki kritik noktası böbrek nakli sonrası hastanın takip süreci ve yapılacak tedavi yöntemleri oldukça önemlidir.

Ekonomik durumu iyi olmayan böbrek hastaları için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastanelerle branş anlaşması imzaladı. Bu kapsamda sigortalı böbrek hastaları artık bir kuruş dahi ödemeden hastanelerden nakil operasyonları yaptırabilecekler. Özellikle A sınıf özel hastanelerinde bu kapsama dahil edilmeli binlerce böbrek hastası için umut oldu. Böbrek nakli maliyetinin yıllık 20-30 bin liraları bulduğu, karaciğer nakillerinin ise 100 bin Tl’nin üzerinde olduğu bu dönemlerde vatandaştan para alınmayacak olması oldukça sevindirici bir haber oldu.  Devlet bir hasta için böbrek nakli ücreti olarak 23 bin lira ödüyor. Nakil işlemlerinde hem ilaç hem de ameliyat işlemleri hastaya büyük maliyetler oluşturmaktaydı. Sigortalı hastalar artık bu işlemleri ücretsiz yaptırabilecek.