Böbrek Nakli Kaç Para

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye’de organ nakli için çok sayıda kişinin sıra beklediğini, organ naklinin bu hastalar için “yaşam umudu” olduğunu söyledi.

Herkesin bir gün kendisi ya da yakını için organa ihtiyaç duyacağını unutmadan hareket etmesi gerektiğini belirten Kapuağası, özellikle beyin ölümü tanısı olan hastalar için tıbben yapılacak bir şey olmadığını, ancak organ bağışı ile başka insanlara yaşam şansı verilebileceğini vurguladı.

Kapuağası, kadavradan ve canlıdan yapılan nakil sayılarının her geçen yıl artmasına karşılık, hala çok sayıda kişinin, organ beklerken yaşamını yitirdiğini ya da kalitesiz hayat sürmek zorunda kaldığını dile getirdi. Organ nakil merkezlerinin denetim altında olduğunu, tüm kayıtların incelendiğini ve hastaların takip edildiğini belirten Kapuağası,” biz, vatandaşa eziyet çektirilmesini istemiyoruz. Merkezler, nakillerde vatandaştan kesinlikle para alamaz.” dedi.

Kapuağası, Türkiye’de nakil olmamış bir diyaliz hastasının yıllık maliyetinin 23-25 bin dolar tuttuğuna dikkat çekerek,” aynı hastanın böbrek nakli için 25 bin dolar devlete maliyeti olduğu, ikinci yıl bu rakam yarıya, üçüncü yıl ise üçte birine düşüyor. Daha sonra da yıllık 5-6 bin dolar tutan bir maliyete iniyor” diye konuştu.

Sigortalı hastalara A sınıfı özel hastanelerin kapılarının açılması ekonomik durumu iyi olmayan binlerce hastaya umut olmuştur. Sigortalı hastalar artık organ nakilleri için tek kuruş ödemeden A kalite hizmet alabilecek. Böbrek nakli için 20-30 bin, karaciğer nakli için 100 bin TL. Ödemek zorunda olan hastaların masrafını devlet karşılayacak.

Böbrek Hasta Hakları Genel Başkanı Vahap Acar da uygulamayı olumlu karşıladı. A sınıfı hastaneler dışındaki hastanelerde de bu nakillerin gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Devlet bir böbrek nakli için 23 bin TL ödüyor. Bu iyi bir rakam” diye konuştu. Diyalize giren bir böbrek hastasının ortalama devlete maliyetinin yıllık 60 bin TL masrafı olduğunu aktaran Acar, bu uygulama ile masrafların azalacağını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun A sınıfı özel hastanelerle imzaladığı branş anlaşması şu alanları kapsıyor; Kardiyovasküler cerrahi, kardiyoloji, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku ve organ nakli ile beyin ameliyatlarında kullanılan”gama ve cyber knife” gibi pahalı operasyonlar.