İlik Nakli Sonrası Yaşam Süresi

İlik Nakli Sonrası Yaşam Süresi

İlik nakli sonrası yaşam süresi, oldukça ileri seviyede olsa da hastalar için büyük bir önem taşımaktadır. Yaşam süresi hastaların tedavileriyle birlikte oldukça büyük miktarda artmaktadır. Çünkü ilik nakli sonrası kişilerde yüksek düzeyde hastalıklarında iyileşmeler görülmektedir. Bu anlamda gerçek anlamda kişilerin enfeksiyon riskinden kurtulması gerekmektedir. Bu yüzden de düzenli olarak bilgilendirilmeniz gerekmektedir.

Öncelikle günlük sosyal yaşantınızda bazı değişikliklerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle de sosyal yaşamınızda temiz olsanız bile bu ameliyattan sonra ekstra temiz olmanız ve enfeksiyon riskine karşı 3 günde bir defa çarşaflarınızı temizlemeniz gerekmektedir. İç çamaşırlarınızı günde 1 defa ve belki de bazen günde 2 defa çamaşırlarınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

İlik nakli sonrası yaşam süresi son yapılan gelişmelere göre gittikçe artmaktadır. Kişilerde bilinçlendikçe hayatlarınızın süresi daha da çok artmaktadır. İlik nakli sonrası yaşam süresini arttırmak tamamen hastanın elindedir. Yaşam aktivitelerine ne kadar çok dikkat ederse bir o kadar da daha çabuk iyileşmeye başlayacaktır. Vücudunuzda bulunan tüyleri size doktorunuz belirttiği süre boyunca almamanız gerekmektedir. Aksi takdirde vücudunuzda farklı farklı enfeksiyonla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Asla sizi yoracak aktivitelerde bulunmayın. Ağır şeyleri kaldırmamaya özen gösterin. Dişlerinizi asla karıştırmayın. Burnunuzu sakın karıştırmayın ve tırnak keserken mutlaka dikkat edin ve eskisi gibi derdinden tırnaklarınızı kesmeyin.

İlik Nakli Sonrası Mide Bulantısı ve Kusma

İlik nakli sonrası mide bulantısı ve kusma gibi bazı durumlarla karşı karşıya kalmanız mümkün olabilir. Bu halin devam etmesi halinde mutlaka doktora durumunuzu anlatmanız gerekmektedir. İlik nakli dışında da kemoterapi tedavisi sonrasında da mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilerle karşı karşıya kalmanız çok muhtemeldir. Yemek kokuları eskisi gibi olmamakla birlikte sizin midenizin bulanmasına ve kusmanıza neden olabilir. Bu yüzden ağır kokulu ve yağlı yiyeceklerin yapımında mutfakta bulunmamanız gerekmektedir. Yemek öncesinde doktorlarınızın size vereceği bulantı ilaçlarını mutlaka almalısınız. Bulantı ilaçlarınyla birlikte öğünlerinizi düzenli olarak almanız mide bulantınızı ve kusma ihtimalini azaltacaktır. Kemoterapi tedavisinden ve ilik naklinden sonra çok dikkatli olmanız ve buna göre dikkat etmeniz gerekmektedir.