Böbrek Satın Almak İsteyenlerin İlanları Yasal Mı

Böbrek Satın Almak İsteyenlerin İlanları Yasal Mı

İnternette insanlar böbreklerini satmak istiyorlar. Kimi 20 bin TL, kimi de 150 bin TL istiyor.

Yasalarımıza göre ise, Böbrek satın almak ve böbrek satmak suç. Yıllardır önlenemeyen organ ticareti sonunda internet ortamına düştü. İnternette ev, araba, iş ilanlarının yanına “satılık organ” ilanları da yer almaya başladı. Böbreğini satışa çıkaranların büyük çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır. İlanlarda isim vermeyen bu kişilere telefon veya email ile ulaşılmaktadır.

Türkiye’de organ satışı suç olduğundan dolayı, “satılık böbrek”, veya “böbrek satın almak istiyorum” gibi ilanlar, ev, araba ve iş ilanlarının yanına sıkıştırılıyor. Özellikle satan kişilerin içinde İstanbul ilimiz ağırlıklı olarak yer almaktadır. Kimi üniversite masraflarını, kimi de borcunu kapatmak bahanesi ile organ satmak zorunda olduklarını söylüyorlar.

Yasalarımıza göre böbrek satın almak, böbrek satmak ve ilan vermek ile bunu yayınlayana 1 yıla kadar hapis cezası var. Organ satan, organ satın alan ya da aracılık yapanlara ise 9 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Eğer ki bu iş örgütlü olarak yapılırsa ceza 15 yıla kadar çıkmaktadır.

Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurulu Başkanı Berna Özpınar, internet üzerinden gerçekleştirilen bu satışın tamamen yasa dışı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi.”Bir kişinin rızası olsa dahi bir organın menfaat karşılığı satılması suç olarak tanımlanmıştır. Akraba dışında iki kişinin birbirine alıcı-verici olması, ancak her ilin sağlık müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen ve iki komisyonca uygun bulunursa mümkün olan bir şey. Böyle bir komisyon kararı olmadan durum tıbben uygun olsa da operasyon hukuka uygun değil. Hekim yönünden de soruna sebep olacak bir şey. Ortada menfaat sağlayan kişi ve satan kişi için de suç vardır. Böbrek veren kişinin eşinin de haberi olacaktır. Mevzuata göre bir kimse sadece insani amaçlarla organ verebilir. Suçun örgütlü yapılması hali için 8-15 yıl ceza öngörülmüştür.”

Böbrek satın almak isteyenlerin ilanlar ile böbrek satın almaları yasalarımıza göre suçtur. Suç olan bir duruma sebep olmak istemiyorlarsa, yakın akrabalarından gönüllü böbrek bağışlayacak birini bulmaları kendileri için daha hayırlı olur.