Böbrek Satmak Yasal Mı

Ülkemiz içerisinde belirlenen yasal mevzuatlara göre, böbrek satmak yasal değildir. Gizlice, yetkililerin haberi olmadan yapılan böbrek alışverişi yasal suç olarak belirtilmiştir.

İnsanlar birçok sebepten dolayı özelikle maddi imkânlardan ötürü düşmüş oldukları durumlardan kurtulmak adına böbrek satışını çare olarak görmektedirler. Fakat ülkemizde belirlenen yasalara göre, böbrek satmak yasal bir suç teşkil etmektedir. İllegal olarak gerçekleştirilen bu eylemden ötürü hapis cezaları gibi ağır cezalarla karşılaşılmaktadır. İşin yasal boyutu yanında gerçekleştirilen illegal böbrek nakilleri merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde gerçekleştirildiği için son derece sağlıksız koşullarda bulunması hastanın, büyük bir tehlike altında bulunmasına yol açmaktadır.

Böbrek satmak yasal olmadığı gibi aşağıda anlatılan gerçek yaşam öykülerindeki gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.

  • Kredi kartına olan borçlarından ötürü borçlarını kapatmak için böbreğini satan Y.G’ye 26 yılş hapis cezası istendi. Organ tacirleri iddianamesinde yer alan Manisa’da pazarcı olan Y.G kredi kartının borcunu ödemek için böbreğini satışa çıkarınca 26 yıl hapis cezası istendi. Bunun yanında böbrek için belirlenen tutar olan 80 bin TL’yi ödemeye hazır olan işadamına ise ceza istenmedi.

Manisa’da pazarcılık yaparak yaşamını sürdüren Y.G kredi kartına olan borçlarını ödeyebilmek için kendisiyle anlaşan bir çift vasıtasıyla yardım almaya karar verdi. Bir süredir böbrek yetmezliği çeken iş adamı H.K’ye bağlantı sağlayan çift, 80 bin TL karşılığında anlaşma yapıldığını söylediler. Bu arada çift Y.G’ye ise 20 bin TL ödeme taahhüdünde bulundu. Hastane personellerinin dikkatleri sayesinde son anda farkına varılan yasadışı organ ticareti engellendi. Hastane personellerinin ihbarı üzerine harekete geçen A Bölgesi Güven Timleri, ameliyat personelleri kılıklarına girerek deşifre etti. Ayrıca Y.G’nin işadamının yeğeni olarak düzenlenen sahte kimlik kullandığı tespit edilince Y.G ile birlikte üç kişi gözaltına alındı.

Yürütülen soruşturma kapsamında dört sanık hakkında “teşekkül halinde organ veya doku ticareti yapmak veya aracılık etmek, resmi belgede sahtecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarında dava açıldı. Dört sanık hakkında toplamda 104 yıla varan hapis cezasıistendi.  Böbrek satmak isteyen Y.G’ye ise 26 yıl hapis cezası istendi. Fakat böbreği satın almak isteyen iş adamına bir ceza istenmedi.