Böbrek Satın Almak ve Böbrek Satmak Yasak Mı

İnsanlar artık böbreklerini satmaya başladı. İnternette bunun için pazar oluşturmaya başladılar. İnsanlar böbreklerini internette satışa çıkartıyor. Böbrek için kimi 20 bin, kimisi de 130 bin TL istemekteler.

Böbrek satın almak ve böbrek satmak yasalarımıza göre suç. Senelerdir önlemeyen organ ticareti en sonunda internet ortamına da düştü. Artık internette, araba, ev, iş ilanlarının yanında “satılık organ” ilanları da yer almaktadır. Böbreklerini satışa çıkaranların büyük kesimi gençlerden oluşmaktadır. İlanlarda isimlerini gizleyen bu kişilere telefon ya da mail ile ulaşılıyor.

Türkiye’de böbrek satın almak ve böbrek satmak suç olduğu için, “böbrek” ilanları da diğer ev, araba ilanlarının arasına sıkıştırılmaktadır. Bu ilanları verenler işi o kadar ileri götürüyorlar ki, böbreklerin tahlil sonuçlarını bile vermekteler. Organ satanlar içerisinde İstanbul’da yaşayanlar ağırlıklı olarak yer alıyor. Hepsi aynı bahaneyi söylerler. Maddi sıkıntı. Kimi borcunu kapatmak için, kimi de üniversite masrafını karşılamak için sattığını söylerler.

Yasalarımıza göre böbrek satın almak ve böbrek satmak için ilan veren ve bunu yayınlayana 1 yıla kadar hapis cezası var. Organ satan, alan veya aracılık yapana ise 9 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Eğer ki organ ticareti örgütlü bir şekilde yapılırsa 15 yıla kadar cezası vardır.

Ankara barosu, Sağlık Hukuku Kurulu Başkanı Berna Özpınar, internet üzerinden gerçekleştirilen bu satışların tamamen yasa dışı olduğunu vurgulamış ve şunları söylemiştir.” Bir kişinin rızası olsa dahi bir organın menfaat karşılığı satılması suç olarak tanımlanmıştır. Akraba dışında iki kişinin birbirine alıcı-verici olması ancak her ilin sağlık müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen ve iki komisyonca uygun bulunmasıyla mümkün olan bir şey. Böyle bir komisyon kararı olmadan durum tıbben uygun olsa da operasyon hukuka uygun değil. Hekim yönünden de soruna sebep olacak bir şey, ortada menfaat sağlayan kişi ve satan kişi içinde suç vardır. Türkiye’de eskiden mevzuat açıkları vardı ama şimdi her şey daha belirli, daha sınırlı.”

Bu açıklamalar da gösteriyor ki böbrek satın almak ve böbrek satmak yasalarımıza göre suçtur. Hem insani hem de dini değerlerimize uygun değildir.