Kan Kanseri Neden Olur?

Kan Kanseri

Kan kanseri yani diğer ismi ile lösemi, kemik iliğinde yer alan kök hücrelerinden bir tanesinin gelişme esnasında duraklaması ve birden aşırı derecede artmaya başlamasıdır. Kan kanseri ilk olarak kemik iliğinde başlasa da daha sonra pek çok organa yayılır. Bunun nedeni ise kanın tüm organları dolaşmasıdır. Löseminin erken teşhis edilmesi, hem tedaviyi hızlandırır hem de kanserli hücrelerin diğer organlara yayılmasını engeller. Bu açıdan bakarsak erken teşhisin hayat kurtaracağını söyleyebiliriz çünkü diğer organlara yayıldıktan sonra tedavi edilmesi oldukça zor olmaktadır.

Genellikle kan kanseri kimlerde görülür sorusu merak edilmektedir. Aslında bakarsak löseminin herhangi bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Küçük yaş gruplarında da yaşlılarda da kan kanseri olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak çocukların bu hastalıktan daha fazla etkilendiği ve özellikle 2-5 yaş arası çocuklar için en zor hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Tabii az önce de belirttiğimiz gibi erken fark edilirse kesinlikle tedavisi olan bir hastalıktır.

Kan Kanseri Türleri Nelerdir?

Kan kanserini temel olarak akut ve kronik olarak ayırabiliriz. Akut kan kanseri daha çabuk belli olan ve hızlı gerçekleşen bir tür iken, kronik kan kanseri ise yavaş ilerleyerek yıllar içerisinde gelişen bir tür olarak bilinmektedir. Bunların haricinde de lenfoblastik ve miyelogenöz olmak üzere 2 tane daha kan kanseri çeşidi yer almaktadır. Bunlar en sık görülen lösemi türleridir haricen az rastlanan lösemi türleri de bulunmaktadır. Örnek olarak tüylü hücre lösemisini verebiliriz. Ancak belirttiğimiz gibi en çok rastlanan türler ilk söylediğimiz 4 tür olarak bilinmektedir.

Kan Kanseri Neden Olur?

Löseminin yani kan kanserinin nedenlerine baktığımızda neredeyse tüm kanser türleri ile benzer nedenlere sahip olduğunu görüyoruz. Çocuklarda oluşan kan kanseri genellikle genetik hasarlarla alakalı olmaktadır. Yetişkinlerde ise nedenler genellikle çevreseldir.

Radyasyon, genetik problemler, down sendromu, kemoterapi tedavisi, bazı kimyasallar, sigara, kan haslıkları, D vitamini eksikliği gibi durumlar kan kanserine neden olan durumların en yaygın olanlarıdır. Özellikle yoğun sigara kullanımı ve düzensiz hayat alışkanlıkları gibi nedenler kan kanserini yetişkinler için tetiklemektedir. Ayrıca daha önceden bir kansere yakalanıp iyileştiyseniz de kullandığınız ilaçlar tekrardan kanser hastalığına yakalanmanızı tetiklemiş olabilir.