Kan Kanseri Tahlilleri

Kan Kanseri Tahlilleri

Kan kanseri pek çok belirti ile kendini gösteren, eskiden ölümcül bir hastalık gibi bilinse de günümüzde tedavisi olan kanser türlerinden biridir. Tümörler, kanser hücreleri ya da dokuları tarafından üretilerek vücudun diğer organlarına yayılmakta ve bu sırada vücudun bağışıklık sistemini etkilemektedir. Vücuttaki bağışıklık sistemine zarar gelmesi ise enfeksiyona karşı direnci azaltır. Bu durumda da kanserli bireylerin enfeksiyon kapması çok daha kolay olur. Genellikle kanserin fark edilmesi de bu şekilde başlamaktadır.

Hastalar uzun süre enfeksiyon kapıp bu enfeksiyonlardan bir türlü kurtulamayınca doktora giderler. Doktor ise kanserden şüphelenirse bazı kanser tahlilleri yapar. Kan kanseri için baktığımızda yine özel bazı tahlillerin olduğunu söyleyebiliriz. Fakat öncelikle kan kanserinin belirtilerine bir bakalım.

Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kan kanseri genellikle kemik iliği içerisinde gelişen bir kanser türüdür. Alyuvar ve akyuvarların zarar görmesi ile meydana gelen kan kanserinin kendine göre pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bunların en yaygını ise vücutta anlamsızca görülen morluklardır. Bu morluklara kırmızı kan noktaları ve vücudun özellikle diş eti ve burun bölümlerinde meydana gelen ani kanamalar eşlik etmektedir. Bu belirtilerden bazılarını taşıyor ve vücuttaki enfeksiyonu bir türlü atamıyorsanız doktorunuz size kan kanseri tahlilleri yapacaktır. Peki nedir bu tahliller?

Kan Kanseri Tahlilleri Nasıl Yapılır?

Kan kanseri tahlillerinin ilk olarak spesifik ve sensitif olması gerekmektedir. Buna bağlı olarak yalnızca bir kanser tipi tarafından üretilmesi de çok önemlidir. Günümüzde çok farklı kan kanseri testleri bulunsa da genel olarak amaç kan sayımı yapmak ve buna göre kanser hücrelerini tespit etmektir. Genellikle kanser testlerinde markerlar kullanılsa da ek olarak bazı enzimler ve hormonlar da kan testlerinde kullanılmaktadır. Böylece kanser hücreleri kolaylıkla görülür ve ek olarak organların kanserden ne kadar etkilendiği de test edilir. Ancak kan testleri, kesin teşhis için tek başına yeterli olmamaktadır.

Kan testleri her ne kadar pek çok veri toplamaya yarıyor olsa da kesin teşhis için bazen yeterli olmamaktadır. Böyle durumlarda da doktor biyopsi yapmayı önerir. Biyopsi, tümör küçükse tamamını, büyükse de bir kısmını alarak patoloji tarafından incelenmesi anlamına gelmektedir. Böylece kanser hücreleri çok daha detaylı bir şekilde test edilir ve kesin teşhis de konmuş olur.