LÖSEMİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

LÖSEMİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Lösemi hastalığı günümüzde ve ortaya çıkışından beri özellikle çocuklar üzerinde tesir eden bir hastalık olarak hafızalarımızda yer etmiştir. Hastalık evresinde yaşanan zorluklar ve tedavisinin vücutta oluşturduğu yorgunluk hissi ile lösemi; gerçekten de çekilmez bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Tedavi evresi de hastalık evresi kadar yorucu olan lösemi, günümüzde kurtulmaya çalışan ve tam olarak tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak görülse de moralin çok önemli olduğu tedavi safhasında bu hastalıktan tam olarak kurtulmak mümkündür.

Lösemi ilk olarak çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktır. Bu konudaki bilinç ve duyarlılık özellikle lösemi hastalarının ailesi ve çevresi olarak herkesin edinmesi gereken bir bilinçtir. Çocuklar dışında hastalığa baktığımızda kimi zaman 60 yaşın üstünde görülme oranı da diğer kanserlere göre daha az olsa da vardır.

Anlık Belirtiler

Lösemi hastalığında belirtiler löseminin türüne ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Fakat değinilmesi gereken bir nokta vardır. Birçok belirtisi çeşitli hastalıklarla bağdaştırılabilir ve neredeyse başka hastalık bile sanılabilecek kadar eşdeğer belirtileri vardır. Bu bağlamda lösemiyi diğer hastalıklardan ayırabilmenin en önemli yolu bu belirtilerin birdenbire çıktığı konusundaki farkındalıktır. Bu farkındalık hastayı ve doktoru büyük bir külfetten kurtarır ve erken teşhis konusunda önemli rol oynar.

‘Peki löseminin ne gibi belirtileri vardır?’ diye bir soru yöneltecek olursak. Lösemi insan vücudunda ani halsizlikler ve güç kayıpları yaratır. Vücutta yayılması ve büyümesi ile bağıntılı olarak dil altı ve deri dökülmeleri yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda vücudumuzun belli bölgelerinde lacivertimsi ve pembemsi morluklar oluşabilir anlık olarak. Bu tür şikayetler anlık ortaya çıkması hasebi ile lösemi belirtisi olarak şüphelenilebilecek durumlardır. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda doktorunuza veya acile başvurmayı sakın ihmal etmeyin. Çünkü bu belirtiler görülmeye başlandığı andan itibaren lösemi vücuda yayılıyor demektir.

Löseminin tedavi safhasında ki en önemli konulardan birisi de erken teşhistir. Bu konuda söylenebilecekler arasında en önemlisi; erken teşhis hayat kurtarır. Bazı lösemi çeşitlerinde bırakın birkaç günlük veya aylık erken teşhisi, erken teşhis konusunda saatler bile önem arz etmektedir.