Löseminin Nedenleri

Löseminin Nedenleri

Lösemi hem 2-5 yaş arası çocuklarda hem de ilerleyen yaşlarda görülen bir kanser türü olarak bilinir. Lösemi hücreleri vücuttaki kemik iliği içerisinde çoğalmaktadır. Sağlıklı hücrelerin çoğalmak için bir sınırları vardır ancak kanser hücrelerinde bu durumun biraz farklı olduğunu söyleyebiliriz.

Kanser hücreleri, vücudun neresinde olursa olsun belirsiz bir şekilde çoğalırlar ve çok kısa sürede sayıları epey fazla olur. Sağlıklı hücrelerin ise bir sınırı vardır. Belirli bir büyüklüğe geldikleri zaman kendilerini yok ederler. Kanser hücrelerinin bu şekilde fazlaca çoğalmaları ise tümör oluşumlarına neden olur. Eğer erken müdahale olmazsa bu tümör büyür ve diğer organlara da yayılmaya başlar. Kanser diğer organlara yayıldıktan sonra tedavi olasılığı da düşmektedir. Bu nedenle lösemi nedenleri ve belirtileri çok iyi bilinmeli, bunlara göre gerekli önlemler alınmalıdır.

Lösemi Neden Olur?

Lösemi çok uzun yıllardır dünyada varlığını sürdüren kötü huylu bir hastalıktır. Yıllardır yapılan çalışmalarda löseminin kesin nedenleri saptanamasa da lösemiye neden olabilecek durumlar belirlenmiştir. Löseminin temel nedenleri 2 ana başlıkta toplanabilir.

İlk olarak önlenemez lösemi nedenlerinden bahsedeceğiz. Bunlar genetik faktörlerdir. Mesela kromozom sayılarının normalden farklı olmasının, vücuttaki hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine neden olabileceği konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu nedenle down sendromu gibi durumlarda kan kanseri görülebilmektedir. Ayrıca doğuştan D vitamini eksikliği ya da kemik iliğinde yaşanan sorunlar da ne yazık ki önlenemeyen lösemi nedenleri arasında yer almaktadır.

Bazı nedenler ise önlem alınabilecek nedenlerdir. Önlenebilen lösemi nedenlerinin başında ise sigara ve alkol kullanımı gelmektedir. Özellikle çok sık sigara ve alkol kullanan insanlar ciddi risk gruplarında yer almaktadır. Eğer bırakmak isteyip de bırakamıyorsanız mutlaka yardım almalısınız çünkü sigara da alkol de çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Bunların haricinde yaşam kalitesinin yüksek olması önemlidir. Yani mesela düzenli ve sağlıkli beslenmeli ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri gerektiği kadar almalısınız. Tabii burada düzenli spor yapmanın öneminden de söz etmek gerekiyor. İşleyen demir pas tutmaz atasözünden yola çıkarsak, ne kadar hareket ederseniz o kadar sağlıklı olacağınızı söyleyebiliriz.