T Akut Lenfoblastik Lösemi

T Akut Lenfoblastik Lösemi

T akut lenfoblastik lösemi genellikle ALL olarak bilinen akut lenfoblastik löseminin bir alt türüdür. Vücuttaki kan üreten hücrelerin görevlerini tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle başlayan bu hastalık, kötü huyludur.

Genel olarak hastalığı tanımlayacak olursak vücuttaki kan üretim sisteminde sorunlar meydana gelmesi yani kan hücrelerinin yerini kanser hücrelerine bırakması anlamına gelmektedir. Bu hastalık kemik iliği içerisinde başlar ve beyaz kan hücrelerinin yani akyuvarların birden çok hızlı bir şekilde çoğalması ile ilerler. Eğer hastalık en başında fark edilmezse bu kanser hücreleri diğer organlara da yayılabilmektedir. Böylece kanserin evresi de ilerler ve tedavi edilmesi oldukça zor bir hale gelir. Böyle bir durum yaşanmaması için mutlaka erken teşhis edilmelidir.

Yaygın bir şekilde görülen T akut lenfoblastik lösemi, akut lenfoblastik löseminin bir çeşidi olarak bilinmektedir ve pek çok başka çeşit vardır. Bu çeşitlere göre tedavi yöntemleri ya da tedavi süreleri de farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca bu türlere göre hastalığın nedenleri ve oluştuğu şekiller de değişir. Örnek verecek olursak mesela B-ALL hastalığı, B-lenfositlerinin ön hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Akut Lenfoblastik löseminin türleri şu şekildedir: Pre-pre-B-ALL, Common ALL, pre-B-ALL, olgun B-ALL, Pro-T-ALL, pre-T-ALL, intermedier T-ALL ve T-ALL.

T Akut Lenfoblastik Lösemi Nedenleri

Açıkçası T-ALL hastalığının nedenlerinin çok bilindiği söylenemez çünkü kanser hücrelerinin genellikle nerde ve ne zaman oluşacaklarını tahmin etmek çok kolay olmadığı için bu süreci incelemek de çok kolay değildir. Ancak en genel hali ile hangi durumların kanser hastalıklarına neden olduğundan bahsedebiliriz.

T-ALL yani T akut lenfoblastik lösemi nedenlerine baktığımızda en genel olarak genetik faktörlerin rol oynadığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni ise çocuklarda çok sık görülmektedir. Çocuklarda görülen kanserlerin %98’i ise genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle down sendromu gibi kromozom değişikliği olan çocuklarda yahut bağışıklık sistemi çok güçlü olmayan çocuklarda T-ALL hastalığının çok sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Çocuklarda T akut lenfoblastik löseminin sık görülmesinin sebebi de bahsettiğimiz bu genetik durumudur. Ancak bazı durumlarda genetik problemler çok daha ilerde kendini gösterdiği için ileriki yaşlarda da bu hastalığın görülmesi mümkündür. Az önce de belirttiğimiz gibi kanser hücrelerinin ne zaman ve nerede oluşacağını önceden kestirmek günümüz şartlarında çok da mümkün değildir.