İlik Nakli Yan Etkileri

İlik Nakli Yan Etkileri

İlik nakli gerçekleştiren kişilerin enfeksiyon konusunda mutlaka dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalan kişiler bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamaları gerekmektedir. O yüzden de ilik nakli sonrasında çok dikkat etmesi gerekmektedir. İlik nakli yan etkileri olarak özellikle de bazı hastalarda ilik nakliyle alakalı hastalığa yakalanma riskleri yüksek miktarda bulunmaktadır. Ağızda yaşanana değişiklikler arasında ilik nakli yan etkileri de bulunamktadır. Ağızda yaşanacak tat değişiklikleri de bu yan etkileri kısmında yer almaktadır. Aynı şekilde mide ve bağırsak ağrıları da bulunmaktadır. Özellikle de hastalarda bu yaşanacak mide ve bağırsak ağrılarında mutlaka doktorların hastaneye gitmeleri gerekmektedir. Aynı şekilde bu hastalar iştah kaybı yaşamaktadır. Hastaların saç kaybı da bu yan etkilerinden de yer almaktadır. Saç kaybı yaşayan hastaların mutlaka doktorlara gitmeleri de gerekmektedir.

İlik nakli yan etkilerinden kurtulmak için nakil sonrasında hastaların mutlaka bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir. Saç kaybı ve bu gibi birçok yaşanacak olan yan etkilerine mutlaka doktorlara anlatmalara gerekmektedir. Aynı şekilde ilik nakli hemen sonrasında beslenme düzeylerine de çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü beslenme düzeyi de enfeksiyon ile ilgili oldukça önemli olmaktadır. Yemek yeme konusunda mutlaka yiyeceklerin taze ve mümkünse tam pişmiş olmaları gerekmektedir. Tam pişmemiş olan yiyecekler hastalar da belli başlı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu açıdan mutlaka kişilerin dikkat etmeleri de gerekmektedir.

İlik Nakli Sonrasında Yaşam

İlik nakli sonrasında yaşam da kişilerin mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişilerin ellerinin yıkanması oldukça önemli olmaktadır. Sürekli olarak ellerin yıkanması ve özellikle de yemekten önce kişilerin ellerinin yıkanması bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca evde yaşayan başka kişilerinde mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. Ellerinin sürekli olarak yıkanması gerekmektedir. Ayrıca yiyeceklerin de oldukça taze ve temiz bir şekilde evde saklanması gerekmektedir.

Kişiler temiz ve taze yiyecekleri tüketmeleri gerekmektedir. Kişiler özellikle de üç günde bir yattığı yerlerin değiştirilmesi ve çarşafların sürekli olarak yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Bu açıdan ilik nakli gerçekleştirilen hastaların kendi yaşam sağlıkları için mümkünse çok iyi dikkat etmeleri gerekmektedir.