Böbrek Nakli Hakkında Bilgi

Son dönemlerde böbrek yetmezliği konusunda etkin bir tedavi biçimi olan böbrek nakli hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Böbreklerin hayatımızı ve çeşitli aktiviteleri yerine getirmeye yetecek oranda fonksiyonlarını yitirmesi sonucu sağlam bir böbreğin ameliyat ile vücuda yerleştirilmesi işlemine böbrek nakli denilmektedir.

Yapılan böbrek naklinde amaç sadece böbreğin işlevini düzeltmek değildir. Aynı zamanda hastanın yaşam kalitesinin arttırılması da amaçlanmaktadır. Yapılan organ naklinin, kronik böbrek yetersizliği hastalığına bir rehabilitasyon sağladığı, hastalar için üretken ve sağlıklı bir yaşam imkanı oluşturduğu, diyalize giren hastalara göre psikolojik olarak daha olumlu etkileri bulunduğu görülmektedir. Diyalize giren hastaların önemli bir kısmı gündelik yaşamının etkilendiği, okullarına ara vermek zorunda kaldıkları, iş bıraktıkları bir süreç olarak karşılarına çıkmaktadır. Hastalar nakil olmadan önce diyalize bağlı bir hayat koşulu sağladıkları düşünülürse nakil işleminde sonra yeni böbrek kişinin bağımsız olduğu bir organ olarak düşünülmektedir.

Böbrek yetmezliğinden dolayı diyalize girmek zorunda kalan hasta yeni bir hayat tarzına uyum sağlaması gerekmektedir. Diyaliz hastaları bu süreçte sosyal yaşamdaki kayıplarından, maddi ve mesleki kayıplara, aile ve arkadaşlarından uzaklaşmaya kadar birçok sorunla karşılaşabilmektedirler. Hastanın gündelik hayatında değişen bu süreçlere ek olarak sağlık durumu da eklenildiğinde psikolojik rahatsızlara neden olabilmektedir. Böbrek nakli hakkında bilgi veren doktor ve hastalar ise, nakil sonrası ilk üç ay ilaç tedavisi, uyum süreci şeklinde geçse de ilk yıl sonrası hastalar diyaliz yöntemine göre hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha rahat olmaktadırlar. Böbrek nakli sonrası kişiler sağlıklı bir insan düzeyinde olmakta fiziksel ve sosyal etkinlikleri iyileşmektedir.

Böbrek nakli kimlerden yapılır?

Böbrek nakli hakkında merak edilen soruların başında kimlerden yapıldığı gelmektedir. Böbrek nakli yapılan ameliyatlarda kullanılan organlar, canlıdan (4.dereceye kadar akraba) ve kadavradan( vefat eden kişiler) yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat etmiş bir kişinin sağlam böbrekleri alınarak böbrek rahatsızlığı olan kişilere nakil edilebilmektedir. Özellikle ileri düzeyde gerçekleşen böbrek, kalp, karaciğer yetmezliği olan hastaların sağlıklı bir yaşamları yalnız organ nakil işlemleri sayesinde mümkün olabilmektedir.