Lenfoma Nedir?

Lenfoma Nedir?

Lenfoma nedir? lenf nodülleri ya da lenf düğümlerinin büyümesi yahut lenf sistemindeki yapılarda meydana gelen kitlelerin sebepsiz yere kontrolsüz olarak büyümesi sonucu oluşan kanser türüdür.

Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

  • Vücutta büyüyen ve çoğalan genellikle ağrısı olmayan kitleler ya da lenf bezleri,
  • Geceleri rahatsızlık veren terleme,
  • Sebebi olmayan durduk yere ateş,
  • Durduk yere kilo kaybı,
  • Karın bölgesinde şişlik, şişkinlik hali ya da karın ağrısı,
  • Sebepsiz kaşıntılar.

Lenfoma Risk Faktörleri Nelerdir?

Lenfomanın nedir? Sorusunun tam olarak neden olduğu şuan için bilinemese de, lenfomaya sebep olan bazı şeyler tanımlanmakta. Alkol kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, geçirilmiş olan enfeksiyonlar, HIV virüsü ya da Hepatit C gibi bazı virüsler, kimyasal maddeler ve tarımda da kullanılan böcek ilaçları lenfomaya sebep olabiliyor.

Lenfomanın Tanısı Nasıl Yapılır?

Fiziki muayene: Kişide lenf bezlerinin çoğunlukta bulunduğu bölgeler (koltuk altı, boyun ve çevresi, dirsekler, kasık bölgesi ve diz kapağının arkasındaki kısım) büyüme yapmış, ele gelen herhangi bir kitle ya da beze var mı diye kontrol edilir.Kan testleri: Kişiden tüm kan değerlerini kapsayacak şekilde kan sayımı ve biyokimyasal sayımlar istenir. Akciğer filmi: Göğüs ağrısına sebep faktör olsun ya da olmasın olasın lenfoma yahut başka bir hastalık faktörüne karşı akciğer röntgeni istenir. Biyopsi: Elle muayene sonucunda bulunan kitle veya kan testleri ve diğer tahlillerin de değerlendirilmesiyle, lenfoma belirtilerine uyan gözle görülen ya da görülmeyen bir kitle tespit edildiğinde lenfoma veya başka bir tümör benzeri yapının incelenmesi ve en doğru tedavinin kararlaştırılması için kitleden parça alınması uygun görülür.

Lenfomanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfoma nedir? ve çeşidi göz önünde bulundurularak kitlenin alınması birinci yöntemdir. Lenfoma hızlı seyir eden durumdaysa kemoterapi ve radyoterapi daha uygun olacaktır. Bu tarz hızlı seyir eden lenfoma hastalarında günümüzde akıllı ilaç diye tabir edilen sadece kanserli yapıyı yok eden ilaçlar kullanılmaktadır. Ameliyatla alınan kitle sonrasında genellikle hasta sağlığına kavuşur. Günümüzde her ne kadar lenfoma hastalarının sayısı artmış olsa da tedavisi %90’ları bulan bir başarıya sahiptir.