İlik Nakli

İlik Nakli

Kan hastalığı olarak birçok hastalıkta hastalar için kan hücreleri büyük bir öneme sahiptir. Kan hücresine sahip olmayan kişiler ise ilik nakli yapılarak kişilerin tedavilerinin yapılması sağlanması gerekmektedir. Çünkü kan nakli ve kan hücrelerinin yapılması kan hastalığına sahip olan kişiler için büyük bir öneme sahiptir. İlik nakli hiçbir hastalığın özellikle de ilk aşaması değildir. İlk aşama bu hastalarda ilaçla tedavi olmaktadır. İlaçla tedavinin yanı sıra kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi aşamaları öneme sahiptir. Bu kişiler bu tedavi yöntemlerini kullanarak iyileşmelerinin sağlanması gerekmektedir. Ya da kişilerin sahip olduğu evrelerinde bazı önemli gerileme işlemlerinin gerçekleşmesi de büyük öneme sahiptir. Ama bu tedavilerin işe yaramaması gibi durumlarda ise kişilere doktorlar tarafından ilik nakli önerilmektedir. İlik nakli bu hastalıklara sahip kişilerde ise ana kök hücrelerinden sağlam bireylerden alınarak hasta olan kişinin vücuduna enjekte edilmektedir. Enjekte edilen bireylerin bu hastalıkta iyileşme dönemine gidilmesi ise önemli olan bir başka aşama olmaktadır.

İlik naklinin bazı hastalar için gerekli ve önemli yan etkileri de bulunmaktadır. İlik naklinin gerçekleştirmiş olan bireylerin daha önce bu hastalığa yakalanmamış bireylerine göre 5 kat daha fazla kanser hastalığına ya da diğer hastalıklara yakalanma oranı bulunmaktadır. Bu yüzden ilik naklinin gerçekleştiren kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken önemli durumları bulunmaktadır. Kişiler ilik naklinin hemen sonrasında da mutlaka sağlık durumlarına dikkat etmeleri ve beslenme düzeylerini de buna göre uygulamaları gerekmektedir.

İlik Nakli Kimlerden Yapılır?

İlik nakli kimlerden yapılır sorusunun cevabı olarak sizlere doku uyumu olan kişiler olarak da söyleyebiliriz. Doku uyumu olan yakın aile bireyleri ve kardeşlerden ilik nakli gerçekleştirilmektedir. Aynı şekilde ilik nakli alımında doku uyumuna sahip olunan ve akraba olunmayan kişilerden de ilik alımı yapılmaktadır.

Bununla birlikte ilik alımı da kişinin kendi hücresinden de kaynaklanabilmektedir. Kişiler ilik nakli alımlarında özellikle de kendi hücrelerinden de dondurularak kemoterapi ve yüksek derecede uygulanan radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinden hemen sonra vücudun kan yapması için kişinin kendisine uygun sıcaklıkta verilmektedir.