2.İlik Nakli

2.İlik Nakli

İlik naklinde özellikle de doku uyumu ve hücrelerin yenilenmesi çok önemlidir. İlik nakli kanserin evresini durdurarak kanser hastası olan kişilerin ise iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ama bu ameliyat oldukça önemli bir ameliyattır. Bu ameliyatı geçiren kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken bazı noktaları bulunmaktadır. Kişiler eğer bu noktalara dikkat etmez ise enfeksiyon ile karşı karşıya kalabilir. Hastalar için ilik nakli ilk aşama olan nakil değildir. İlk aşama elbette ki ilaç ile kemoterapi tedavisinin yapılması olmaktadır. Kemoterapi tedavisi işe yaramaz ise bu sefer başka tedaviler de yapılabilir. İlik nakli bir hastanın , hastalığının ilerlememesi için yapılan operasyon olarak sayılmaktadır. İlik nakli ilk yapıldığında önemli bir 40 gün içermektedir. Bu 40 gün içerisinde mutlaka kişilerin doktor kontrolünde olmaları gereklidir. Ayrıca bu 40 gün içerisinde kişiler iyileşmez ise ve nakil ihtiyaçları gerçekten de istediği sonucu vermezse bu sefer 2.ilik nakli gerekebilir.

2.ilik nakli de başarısız olacak diye bir sonuç çıkarmanız ise yanlış olacaktır. Kişiler 2. İlik nakli sonucunda birincisine göre gayet düzgün ve başarılı sonuçlar elde edebilir. Bu tamamen kişinin kendisiyle alakalı olmaktadır. Bünye ilk operasyonda kabul etmemiş olabilir ama ikinci ilik nakli sayesinde operasyon daha başarılı ve daha güzel sonuçları verebilir. Bu yüzden ilik nakli alakalı bilgileri mutlaka doktorunuzdan öğrenmelisiniz.

Kemik İliği Nedir?

Kemik iliği nedir sorunuza burada cevap vermeye çalışacağız. Kemik iliği adından da rahatlıkla anlayacağınız üzere kemiklerinizin içerisinde yer alan doku parçalarına kemik iliği denilmektedir. Kemik ilikleri kendi içerisinde çeşitli olmaktadır. Kemik iliği denilince aklınıza sarı ve kırmızı kemik iliği hücreleri gelebilir. Herkes ilk doğduğunda kırmızı kemik iliklerine sahip olurlar, bu kişiler daha sonra ise sarı kemik ilikleri gittikçe artmaktadır.

Kemik iliğini bu kadar önemli yapan nokta ise kan yapımından sorumlu olmasından kaynaklanmaktaır. Kemik iliği hücreleri kan yapımında öncü olan hücrelerden sayılmaktadırlar. Kök hücre kaynağı olarak sizlere en iyi örnek olarak yeni doğan göbeğini verebiliriz. Yeni doğan göbeği tam anlamıyla kemik iliği kaynağı olmaktadır.