Kan Kanseri Belirtileri

Kan Kanseri Belirtileri

Kan kanseri ilk olarak kemik iliğini daha sonra da tüm organları etkileyen bir kanser türü olarak bilinmektedir. Erken teşhis yapılırsa çok kısa bir sürede tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken teşhis için de mutlaka az sonra bahsedeceğimiz belirtilere dikkat edilmeli ve bu belirtilerden birkaç tanesi görüldüğü anda hemen doktora gidilmelidir. Şimdi yetişkinlerde ve çocuklarda kan kanseri belirtilerini inceleyelim.

Yetişkinlerde Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde görülen kan kanserindeki belirtiler genel olarak kansızlığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kansızlıkla beraber ortaya çıkan solukluk, çabuk yorulma, halsizlik ve nefes darlığı gibi sorunlar kan kanseri belirtilerinin en yaygın olanlarıdır. Tabii bu belirtiler tek başına kan kanseri teşhisi için yeterli olmamaktadır. Çünkü kan kanseri bağışıklık sistemini de zayıflatan bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla da ortaya pek çok belirti çıkabilmektedir.

İlk olarak vücutta oluşabilecek kırmızı döküntülerden ve morluklardan bahsedebiliriz. Bunlar genellikle toplu iğne büyüklüğündedir ve üzerine dokunduğunuz zaman solmayan kızarıklıklardır. Bunlara ek olarak özellikle akut lösemi belirtileri olarak inceleyebileceğimiz belirtiler de vardır. Onlar da iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, kemik ağrıları, yüksek ateş, diş eti ve burun kanamalarıdır. Özellikle diş eti ve burun kanamaları insanların endişelenmesine neden olur zira oldukça yoğun görülmektedir.

Çocuklarda Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda en çok görülen kanser çeşitlerinden biri kan kanseri yani lösemidir. Özellikle de 2-5 ve 5-10 yaş arasında kan kanserine çok sık rastlanmaktadır. Genel olarak hızlı kilo kaybı, renkteki solukluk, iştahsızlık, ciltte morarma ya da kızarıklıklar, karında ciddi bir şişlik ve bir türlü düşmeyen ateş, löseminin belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerden birkaç tanesini gözlemliyorsanız mutlaka çocuğunuzu bir doktora götürmeli ve gerekli kan testlerinin yapılmasını sağlamalısınız.

Bebeklerde 6-8 ay anneden alınan bağışıklık sistemi çalışmaya devam eder. Sekizinci aydan itibaren 2 yaşına kadar bebekler kendi bağışıklık sistemini kurarlar. Bu dönem oldukça riskli bir dönemdir çünkü yılda neredeyse 5-6 kere enfeksiyon geçirme riski bulunur. Bu enfeksiyonlar ise kan kanserini tetikleyen enfeksiyonlardır ve çok dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca bebeklerde görülen D vitamini eksikliği de kan kanserine neden olabilmektedir. Bu yüzden sık sık takviye D vitamini uygulanması gerekmektedir.