Lösemi C Vitamini İlişkisi

Lösemi C Vitamini İlişkisi

Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, her yaştan bireylerin yakalanabileceği ve pek çok nedeni olan bir hastalıktır. Hastalığın türü ve evresi, yapılacak testlerle kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Ancak kesin olarak nedenini belirlemek her zaman mümkün olmamaktadır. Yalnızca tahmin yürütülebilir. Löseminin pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hastalığın kesin olarak teşhisi koyulduğu zaman kanser hücrelerinin türü de belirlenir ve buna göre tedavi gerçekleşir. Son yıllarca lösemi C vitamini ilişkisi sık sık adından bahsettirmektedir.

C Vitamininin Lösemi Üzerindeki Etkisi

C vitamini yıllardır hastalıklarda sık sık kullanılan bir vitamin türü olarak bilinmektedir. Özellikle taze meyve ve sebzelerde bolca bulunan C vitamininin pek çok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır fakat lösemi üzerindeki etkileri tam olarak kesinleşmemiştir. Yapılan çalışmalarda kanser hücreleri üzerinde bir etkisi olduğu bulunsa da henüz bu çalışmalar kesin bir hale gelmediği için lösemi tedavisinde C vitamini kullanımı yaygın hale gelmemiştir. Yine de son günlerde C vitamininin lösemiye de iyi geldiği konusu sıkça konuşulmaktadır.

C vitamini ilk olarak 1753 yılında skorbüt hastalığının tedavisinde kullanılmıştır. Ardından 1920 yılında yapılan çalışmalar ile C vitamini ismi verilmiştir. İlk olarak 1959 yılında kanserin bağ doku değişiklikleri ile ilgili olabileceği saptanmıştır ve çalışmayı yapan bilim adamları bu durumun C vitamini eksikliği ile bağlantılı olabileceğini düşünmüştür. 1970’li yıllarda yüksek doz C vitamini tedavisi bazı kanser hastaları için uygulanmıştır. İlk başlarda bu tedavinin başarılı olabileceği düşünülse de ardından çalışmaların hatalı olduğu kanısına varılmıştır.

Günümüzde ise C vitamini tedavisinin kanser üzerindeki etkisi tekrar gündeme gelmiştir ve pek çok çalışma yapılmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalara baktığımızda, yüksek doz C vitamini tedavisinin kan kanseri üzerinde kesin ve net bir sonucu olmadığını görüyoruz. Her ne kadar bazı çalışmalar kanser hücreleri ile C vitamini arasında bir ilişki olduğunu gösterse de, kesin bir şey olmadığı için bir tedavi yöntemi olarak kullanılması da uygun değildir. Bunun için çalışmaların geliştirilmesi ve bu ilişkinin daha detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Çalışmalar halen sürmektedir ve son günlerde damar yolu ile C vitamini uygulamanın etkileri araştırılmaktadır.