Lenfoma B Kanseri

Lenfoma B Kanseri

Lenfoma B kanseri türü çeşitleri arasında yer almaktadır. Lenfoma B diğer adıyla hodgkin lenfoma olarak bilinmektedir. Lenf bezlerinin düğümlenmesinden dolayı kötü hücreler vücutta yayılmaktadır.  T ve B lenforma kanseri olarak iki gruptadır. B hücreleri lenfoma Vücudun yumuşak bölgesindeki deride görülen kızarıklık, morarma, sivilceler şeklinde kendisini göstermektedir. Heterojen yani agresif hızlı yayılarak ve büyüyüp çoğalabilmektedir. 50-60 yaş arası kadınların Lenfoma B kanserine daha çok rastlanmaktadır. Deride görülen kızarıklar yaklaşık 6 ay içinde tedavi edilmediği sürece iç organlara yayılabilmektedir. Lenfoma B daha çok bağışıklık sisteminde meydana gelen düzensizlikten dolayı kötü hücreler oluşmaktadır. Bu yüzden düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Lenfoma b kanseri 3 tipi vardır. Bunlar;

  • Marjinal Zon Lenfomalar
  • Folikül Merkez Hücreli Lenfomalar
  • Difüz Büyük Hücreli Lenfomalar

Lenfoma B Kanseri Tanısı 

Deri de görülen rahatsızlığa bakılarak ilk başta deri biyopsisi yapılarak tanı konmaktadır. T ve B tipi hücre ayrımına varılması için tam kan sayımı alt-üst tomografiler çekilerek incelenmektedir. Deri dışında kalmayıp iç organlara sıçraması  da göz önünde bulundurularak pet çekilmektedir. Agresif yapıya sahip olan lenfoma b kanseri için ayrıca kemik iliği biyopsisi yapılarak kötü hücrelerin belirlenmesi için önemli olmaktadır.

Lenfoma B Kanseri Belirtileri

B tipinde kilo kaybı ateş gibi belirtiler görülmemektedir. Daha çok deri ve cilt rahatsızlığına benzeyen gözle görülebilir sivilce kızarıklardan oluşmaktadır. Baş, boyun ve ayaklar da hastalık kendisini göstermektedir. Kahverengi, kırmızı veya beyaz şeklinde lekeler görülmektedir.

  •       Lenf bezlerinde boyun, koltuk altı, kasıkta şişmeler oluşması
  •       Aşırı yorgunluk, bitkin ve halsizlik

 Lenforma B Kanseri Tedavi Yöntemleri

Radyoterapi ve kemoterapi ilaçlarla tedavi edilmektedir. Kemoterapi gören hastaların narenciye grubunda yer alan gıdaları tüketilmesi yasaklanmaktadır. Bu tip gıdalar tedaviye zarar verebilmektedir. Diğer bir yöntem ise İtalyan doktorların b-çalışmasında bulduğu deri altı radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır. Deri altı tedavilerde iyileşme daha hızlı olduğu belirlenmiştir. Kişinin yaşam süresi 5 veya 10 yıldır. Aşı tedavisi uygulanarak vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirerek hastalığı biraz da olsa yavaşlatabilmektedir. Deri değişimi veya deri yaması olarak bilinen tedavi yöntemi uygulanmaktadır.