Lenfoma Kanseri Nedir

Lenfoma Kanseri Nedir

Lenfoma kanseri lenf kanseri olarak da bilinen bir kanser türüdür. Bağışıklık sisteminde yer alan lenfositlerin yani beyaz kan hücrelerinin etkilendiği bir kanser türü olarak bilinmektedir. Lenfoma kanseri nedir sorusuna genel olarak bu şekilde yanıt verebiliriz.

Lenfoma kanserinin türleri bulunmaktadır. Bunları temel olarak Hodgkin lenfoma ve Hodgkin olmayan lenfoma olarak ikiye ayırabiliriz. Hodgkin olmayan lenfoma da B-hücre lenfoma, mantle hücreli lenfoma, kronik lenfositik lösemi ve folliküler lenfoma olarak farklı alt bölümlerden oluşmaktadır. Bunlar en yaygın görülen lenfoma kanseri türleri olarak bilinmektedir. Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi lenfoma kanserinde de hücrelerin görevlerini yerine getirememesi ve anlamsız bir şekilde çoğalmaları sorunları ile karşılaşılmaktadır ve tedavi de bu sorunlar üzerine belirlenir.

Lenfomanın Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Şimdi sizlere lenfoma kanserinin belirtilerinden bahsedeceğiz. En sık görülen belirtiler boyunda, koltuk altında ve kasık bölgelerinde yer alan lenflerin yani lenf düğümlerinin şişmesi olarak bilinmektedir. Tüm bölgeler şişebileceği gibi şişlik yalnızca tek bir bölgede de olabilmektedir. Bu durum oldukça önemlidir. Çünkü şişen lenf bezlerinde herhangi bir ağrı görülmemektedir. Bu nedenle de fark etmek zor olabilmektedir. Ağrı durumu yalnızca lenf bezlerinin aşırı derecede fazla şişmesi ile birlikte damarlara baskı yapması ile mümkün olabilmektedir. Bu da özellikle kan dolaşımında sorunlara neden olduğu için şişlikler etkilenen bölgeye bağlı olarak kol ya da bacaklara yayılır. Bahsettiğimiz durum da hastalığın ilerlemesine de neden olmuş olur. Bu yüzden çok fazla geç kalmadan herhangi bir şişlik fark ettiğinizde hemen doktora görünmelisiniz.

Lenfomanın en yaygın görülen belirtileri bu şekildedir. Şişliklere yüksek ateş, iştahsızlık, ağız kuruluğu ve halsizlik de eşlik edebilmektedir. Bu durumda en yakın zamanda doktora görünmeniz ve gerekli testleri yaptırmanız gerekmektedir. Vücudunuzda oluşan her şişlik kanser olduğunuzu göstermeyeceği gibi, lenfoma olmanız vücudunuzda kesinlikle şişlik olacağı anlamına da gelmemektedir. Erken teşhisin kanser üzerinde çok önemli bir etkisi olduğunu da düşünürsek, herhangi bir şikayetiniz olmasa bile sık sık doktora gidip rutin kontrolleri yaptırmanız sizin açınızdan oldukça yararlı olacaktır. Yoksa ilerde daha büyük sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.