Böbrek Nakli Neden Yapılır?

Böbrek nakli, hasarlı ya da çalışamaz durumdaki böbreğin, uygun donörün böbreği ile değiştirilme işlemidir. Böbrek nakli, bir organ nakli çeşididir. Böbreği yeterli derecede kan süzemeyen insanlara, diyaliz tedavisi uygulanmaktadır. Böbreğin görevini daha çok yitirmesi durumunda da uygun böbrek vericinin bulunması ile böbrek nakli gerçekleşir.

Böbrek nakli neden yapılır? Böbrek, vücudumuzdaki en önemli organlardan birisidir. Kandaki atıkların kandan uzaklaştırılmasında, kanın temizlenmesinde ve atıkların idrar olarak dışarı atılmasında görev alır. Bu süzme işlemi gerçekleşmezse canlılar yaşayamaz. Ayrıca vücutta sıvı elektrolitik dengesini sağlar, kan basıncında da etkili olur. Aynı zamanda savunma mekanizması olarak alyuvar yapımını da uyarır.

Böbrek nakli neden yapılır sorusunun bir cevabı da, Böbrek nakli için ihtiyaç hisseden hastalarda, böbrek yetmezliği sorunu görülür. Böbrek görevini yerine getiremez. Böbrek yetmezliği olan insanlara iki şekilde tedavi uygulanır. Birincisi diyaliz, ikincisi ise böbrek naklidir.

Diyaliz, böbreklerin görevini yerine getirmeye çalışan yapay bir kan süzme aracıdır. Bu tedaviyi kullanan hastalar, haftada en az üç gün diyaliz makinesine bağlanmak zorunda kalırlar. Bu şartlar altında bile, bir diyaliz makinesi böbreğin süzme gücünden 10 kat daha düşük güçte kan süzer. Bundan dolayıdır ki böbrek yetmezliği yaşayan kişiler için kesin ve en etkili çözüm uygun verici bulunması halinde böbrek naklidir.

Böbrek nakli için öncelikli olarak hastanın 1. derece yakınlarından uygun olabilecek böbrek aranır. Doku uyuşmazsa, hastanın 2. 3. derece yakınları ve onların çocuklarından da böbrek nakli olabilir.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 60 bin dolayında böbrek yetmezliği yaşayan hasta, böbrek nakil sırasında beklemektedir. Bu hastalar bekledikleri süre içinde diyaliz tedavisi almaktadır.

Böbrek nakli için, sadece canlı vericilerden değil, kadavralardan da faydalanılmaktadır. Ülkemizde yapılan böbrek nakil işlemlerinde % 3 oranında kadavralardan yapılmıştır.

Böbrek nakil ameliyatları ortalama olarak 3-4 saat gibi bir süre de tamamlanmaktadır.

Böbrek nakil neden yapılır. Çünkü nakil işlemi sonrasında, hastanın yaşam kalitesi artar ve normal yaşamına devam eder. Sonraki zamanda da ilaç tedavisine devam eder.

Böbrek nakli neden yapılmalıdır. Son yıllar da böbrek nakil işlemlerinde büyük oranda başarı sağlanmıştır. Nakil esnasında ölüm riski son verilere göre 3000’de 1 gibi düşük bir oran olarak görülmektedir. Nakil edilen böbrek, ortalama olarak bir haftada fonksiyonlarını yerine getirmeye başlar.