Kan Kanseri Evreleri

Kan Kanseri Evreleri

Kan kanserinin vücutta ne kadar yayıldığını tanımlamak için evre kelimesi kullanılmaktadır. Eğer kan kanseri vücudun diğer organlarına yayılmışsa, evrenin sayısı da bu duruma paralel olarak artış gösterecektir. Bu yüzden kan kanseri evrelerini tespit etmek oldukça önemlidir.

Kan Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kan kanseri yani lösemi evrelerini tanımlamak için uygulanması gereken pek çok test vardır. İlk olarak akciğerlerin durumuna bakılır bunun için akciğer grafisi çekilmektedir. Ardından bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yani MR gibi teşhis yöntemleri kullanılır. Daha sonra ise gereken kan testleri yapılır ve tüm bunlara göre hem teşhis konur hem de kan kanseri evresi belirlenir.

Eğer yalnızca kandaki mutlak lenfosit sayısında bir artış varsa bu evre 0 olarak adlandırılmaktadır. Mutlak lenfosit sayısının artması, lenf bezlerinin büyümesine de neden olduysa bu da evre 1 olarak adlandırılır. Evre 2’de ise mutlak lenfosit sayısının artması hem lenf bezlerini hem de dalağı etkilemiş ve her ikisinin de büyümesine neden olmuştur. Kan kanserinde evre 3, kansızlığın gelişmeye başladığı evredir. Son evre olan evre 4’te ise trombositler azalmaya başlar.

İlk evrelerde tedavi genellikle ilaçlar ve kemoterapi gibi yöntemler ile gerçekleşmektedir. Evre 3 ve evre 4’te ise kemik iliği nakli gibi tedavi yöntemlerine başvurulur. Teşhisten sonra ilk olarak hastanın yakından izlenmesi gerekmektedir. Bu süreçte kemoterapi uygulanmaz. Ardından hastanın vücudunun verdiği reaksiyonlara göre kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Kemoterapi ilaçlarının bir kısmı ağızdan alınırken bir kısmı da damardan uygulanmaktadır. Genel olarak zor bir süreç olsa da hasta enfeksiyon kapmadığı sürece kemoterapi sırasında herhangi bir problem yaşanmaz.

Başka bir tedavi yöntemi ise radyoterapidir. Burada ise amaç X ışınlarını kullanarak kanser hücrelerini öldürmektir. Kan kanserinde evre 2 döneminde başvurulan bir yöntem olarak bilinmektedir ve farkllı çeşitleri bulunmaktadır. Eğer bu tedavilerden yanıt alınamazsa cerrahi müdahale ile tümörün alındığı evreye geçilir. Bu da her hastada mümkün olmayabilir çünkü bazı hastalarda tümör oldukça büyüktür. Son olarak tüm  bu tedavi yöntemlerinde başarısız olunursa kemik iliği nakli yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile hastanın %90 sağlığına kavuşma ihtimali bulunmaktadır.