Kan Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kan Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kan kanseri her hastada farklı evrelerde ve farklı şekillerde olabilmektedir. Bu nedenle kan kanseri tedavisinin her hastada aynı olduğunu söylemek pek doğru olmamaktadır. Ancak genel olarak tüm hastalara benzer tedavilerin uygulandığını söyleyebiliriz. Tedaviye başlamadan önce hasta ve hasta yakınları kan kanseri tedavisi ne kadar sürer diye merak etmektedir. Her ne kadar bu süre kesin olarak belli olmasa da bu konuda bazı sürelerden bahsedebiliriz. Şimdi tedavi süreçlerini ortalama süreleri ile birlikte ele alalım.

Kan Kanseri Tedavi Süreçleri

Genellikle kan kanseri tedavileri yapılırken ilk süreçteki amaç kan kanseri hücrelerinin öldürülmesidir. Bu süreç ise kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerin kullanılması ile gerçekleşir. Kan kanseri çok ilerlemediysa ilk başta kemoterapi yeterli olmaktadır. Bu süreç ise ortalama olarak 4 hafta sürer ve indüksiyon tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Bu süreç hastanın en sık enfeksiyon kaptığı süreç olarak bilinmektedir ve çok dikkatli olunmalıdır. Hastanın bu dönemde dış faktörlerden çok iyi bir şekilde korunması, ek ilaç ve ek gıda alması çok önemlidir.

Bu süreç bittikten sonra kan kanseri tedavisi için konsolidasyon evresi başlamaktadır. Bu evreye geçilebilmesi için hastanın testlerde görülen tüm kanser hücrelerinin öldürülmesi gerekmektedir. Ardından konsolidasyon tedavisine geçilebilir. Bu tedavi sürecinde ise hastanın testlerde görünmeyen kan kanseri hücreleri araştırılır ve bunun sonucunda eğer başka kanser hücreleri bulunursa tekrar küçük bir tedavi sürecine girilir. Yani kısacası bu evreyi sağlama evresi olarak düşünebiliriz. Zira hastanın vücudunda kesinlikle kanser hücresi kalmaması gerekmektedir.

Son olarak bakım tedavisi yapılır. Bakım tedavisi ise görülemeyen ya da kalan kan kanseri hücrelerinin büyümesini engelleyen evre olarak bilinmektedir. Kısa aralıklar ile kemoterapi yapılan bu evre de 3 yıl kadar sürmektedir. Tabii bu süre hastaya göre değişir. Bakım tedavisinin 5 yıl sürdüğü hastalar da olabilmektedir. Eğer 5 yıl sonucunda hala olumlu bir sonuç alınamazsa kemik iliği nakli gibi bazı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Kemik iliği nakli oldukça kolay gerçekleşen ve sağlıklı sonuçların elde edildiği bir yöntemdir. Sağlıklı bir vericiden hastaya kök hücrelerin nakil edilmesi ile gerçekleşmektedir.