Kan Kanserinden Korunma Yolları

Kan Kanserinden Korunma Yolları

Kan kanseri çok eski zamanlardan beri yaygın bir şekilde görülen, erken teşhisin önemli olduğu bir kanser türüdür. Genellikle çocuklarda ve ileriki yaşlarda görülen kan kanserinin yaygın ismi ise lösemi olarak bilinmektedir. Kan kanserinden korunmak için pek çok yol bulunmaktadır. Eğer birazdan bahsedeceğimiz şeyleri düzgün bir şekilde yaparsanız, kan kanserine yakalanma riskini en aza indirebilirsiniz.

Kan Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Kan kanseri çok kısa bir sürede vücudun her yerine yayılabilen bir hastalıktır. Bu nedenle önlem almak oldukça önemlidir. Kan kanserine kemik iliğinde yer alan kan hücrelerinin düzgün çalışmaması ve bir anda hızlıca çoğalmaları neden olmaktadır. Eğer erken fark edilirse çok kısa bir sürede kemoterapi yardımıyla tedavi edilmektedir. Ancak kan dolaşımı ile vücudun başka alanlarına yayılırsa kemik iliği nakli gibi tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Bunları yaşamamak için ise önceden önlem alarak kan kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

İlk olarak düzenli ve sağlıklı beslenmekten söz edeceğiz. Bilindiği gibi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bazı besinler vardır. Bunları düzenli olarak almazsak bağışıklık sistemimiz zayıflar ve çok kolay bir şekilde enfeksiyon kapmaya başlarız. Enfeksiyonlar ile kanser riskini arttırmaktadır. Düzenli beslenmek bu yüzden çok önemlidir. İkincisi ise düzenli olarak spor yapmaktır. Spor yapmak size zor geliyor olabilir ya da vaktiniz olmayabilir. Buradaki spor aslında basit ve kısa süre de olsa düzenli olarak egzersiz yapmak anlamına gelmektedir. Bu şekilde vücudunuzdaki organların daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Kan kanserinden korunma yollarına devam edecek olursak karşımıza sigara ile alkol kullanımı çıkmaktadır. Eğer sigara tiryakisiyseniz ve çok fazla alkol tüketiyorsanız mutlaka hastaneye giderek bu konuda yardım almalısınız. Çünkü bu iki zararlı madde de kanser riskini ciddi miktarda arttırmaktadır. Bu yüzden acilen bırakılması gerekmektedir.

Tüm bunlara ek olarak güneş ışınlarının insan vücudu için zararlı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Her ne kadar yararları da olsa, çok fazla güneşte kalmak da kansere neden olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka güneşe çıkmadan önce yüksek koruma faktörlü güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Aynı şekilde mutlaka radyasyondan uzak durmalı, yani telefon ya da bilgisayar gibi cihazları çok uzun süre kullanmamalısınız.