Kanser İlaçları

Kanser İlaçları

Kanser ilaçları hastalığın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak kemoterapi ve radyoterapide kullanılan kanser ilaçları isimleri benzer olabilmektedir. Bu konuda özellikle yan etkileri çok merak edilmektedir. Elbette tüm ilaçlarda olduğu gibi kanser ilaçlarında da pek çok yan etki bulunmaktadır. Şimdi bunlardan söz edeceğiz.

Kanser İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?

Kanser ilaçlarının pek çok yan etkisi bulunmaktadır. Bunların önceden bilinmesi, önlem alma açısından oldukça önemlidir. Kemoterapiden sonraki ilk birkaç gün bu yan etkiler oldukça belirgin bir şekilde kendini gösterirken daha sonra hasta günlük yaşantısına devam edebilmektedir. Kanser ilaçlarının yan etkilerine bakacak olursak öncelikle halsizlik ile karşılaşıyoruz. Halsizlik, kanser hastalarının en çok şikayet ettiği konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer hastanın halsizliği olması gerekenin çok üstündeyse mutlaka doktor ile iletişime geçilerek ek ilaç kullanımına ya da ek gıda takviyesine başlanmalıdır. Bunların haricinde günlük olarak hafif yürüyüş yapmak ya da evde basit egzersizler yapmak halsizliğe oldukça iyi gelmektedir.

Kanser ilaçlarının diğer bir yan etkisi de bulantı ve kusmadır. Günümüzde bu şikayetler en aza indirilse de yine de pek çok hastada görülmektedir. Eğer kemoterapi tedavisi süresince bulantı ve kusma yaşamak istemiyorsanız mutlaka bol sıvı almanız gerekmektedir. Buna ek olarak yemekleri yavaş tüketmek, mümkün olduğunca sık aralıklar ile az miktarda yemek yemek, şekersiz meyve suları ve taze meyve tüketmek ve kahve/sigara alışkanlıklarını en aza indirmek hatta tamamen bitirmek bulantı ve kusmaya oldukça iyi gelmektedir.

Kanser ilaçlarının en yaygın etkisi ise saç dökülmesidir. Ancak tedavi bittikten sonra saçlar yeniden çıktığı için endişe edilmemelidir. Pek çok kanser ilacının cilt ve tırnak sorunlarına yol açtığı da bilinmektedir. Bunlar oldukça basit yan etkilerdir ve geçicidir. Cilt sorunlarından korunmak için de mutlaka güneş kremi ve nemlendirici kremler kullanılmalıdır.

Kanser ilaçlarının pek çoğu ağız yaralarına neden olabilmektedir. Bunun için tedaviden önce diş problemleriniz varsa onları tedavi ettirmeniz gerekmektedir. Böylece tedavi sırasında herhangi bir problem de yaşamamış olursunuz. Tabii bu bahsettiğimiz yan etkiler her hastada görülmemektedir. Bu daha çok kullanılan ilaçların ve hastalığın türü ile evresine göre değişmektedir.