Kanser Hücresi

Kanser Hücresi

Sağlıklı bir insanın tüm vücudu hücrelerden oluşmaktadır ve bu hücrelerinin her birinin belirli görevleri vardır. Normalde hücreler belirli bir yere kadar büyürler ve zaman geldiğinde kendilerini öldürürler. Ancak kanser hücrelerinde durum biraz farklıdır. Kanser hücrelerinde herhangi bir sınır yoktur ve kendilerini kontrol edemezler. Bu nedenle de kontrolsüz çoğalırlar ve büyürler.

Kanser hücreleri iki çeşit olabilir. Biri kronik kanser hücresidir ve ilerlemesi çok yavaş olmaktadır. Akut kanser hücreleri ise çok hızlı ürerler ve kısa sürede vücudun diğer yerlerine de dağılırlar. Akut kanser çeşitlerinin bir an önce kontrol altına alınması gerekmektedir.

Kanser Hücresi Nasıl Tümöre Dönüşür?

Kanser hücrelerinin nasıl oluştuğundan bahsettik. Eğer kanser hücreleri üremeye devam ederse bir araya gelerek tümör oluştururlar. Yani tümörü bir çeşit kanser hücresi yığını olarak düşünebiliriz. Bu şekilde oluşan tümörün bir an önce alınması gerekmektedir. Çünkü eğer tümör alınmazsa gereğinden fazla büyür ve kanser hücreleri tümörden kopmaya başlar. Bu durumda da kan dolaşımına katılırlar ve diğer organlara da hızlı bir şekilde yayılırlar.

Kanser Hücresi Nasıl Oluşur?

Kanser hücrelerinin oluşmasının temel olarak 2 tane sebebi bulunmaktadır. İlki çevresel faktörlerdir. Bunlar genellikle sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, güneş ve radyasyona maruz kalma gibi faktörlerden oluşmaktadır. Sağlıksız beslenme durumu oldukça önemlidir zira sağlıksız beslenme, vücuttaki bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise kanser hücrelerinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden kanser riskini azaltmak için mutlaka sağlıklı beslenilmelidir. Bunun için ilk olarak şekerden kaçınmalısınız zira şekerin kanser hücreleri üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. Şeker, vücutta asidik ortam oluşmasına neden olur bu da bağışıklık sistemini zayıflatan bir durumdır. Kanser hücresi oluşumu da buna bağlı olarak gelişir. Ayrıca gereğinden fazla tuz, kırmızı et, unlu mamüller ve işlenmiş et ürünleri tüketmek de kanser riskini ciddi anlamda arttırmaktadır.

Kanser hücreleri doğuştan gelen ve önlenemeyen durumlardan da kaynaklanmaktadır. Mesela genetik faktörler kanser üzerinde çok etkilidir. Bunun haricinde yaşın ilerlemesi ve vücuttaki organların yorulması da önlenemeyen kanser nedenleri arasında yer almaktadır. Düzenli olarak spor yapmak ve düzenli beslenmek yaşlanmayı geciktireceği için kanser riskini de bu şekilde erteleyebilirsiniz.