LÖSEMİ TESTİ

LÖSEMİ TESTİ

Halk arasında kan kanseri veya ilik kanseri olarak da bilinen lösemi özellikle çocuk yaştaki bireyleri bulması ve hayatlarını çekilmez hale getirmesi ile bilinen bir hastalıktır. Daha çok çocuk yaştaki bireyleri hedef alması ile tanınan lösemi aniden ortaya çıkan belirtileri ile düzgün bir şekilde ilerleyen hayatı yaşanılmaz kılabiliyor. Lösemi kanda ki akyuvar, alyuvar veya trombosit sayısının azalması ile belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Kemik iliğine bulaşan lösemi virüsü kan için gerekli yapı taşlarının kemik iliğinde üretilmesini engellemektedir. Bu durumda kanda bulunan yapı taşı hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan bir negatifte doğurur.

Lösemi tanısı hastanın gösterdiği fiziksel düşüklükler ile koyulur. Bu tanının sonrasında da tedavi aşamasına geçilir. Fakat tedavi aşamasına başlamak için öncelikli olarak test yapılması ve lösemi türünün belirlenmesi gereklidir. Peki bu testler nedir ve ne için yapılır? Bu testler ve muayeneler lösemi türünün ve çeşidinin belirlenmesi için yapılır. Bu belirleme işlemi tedavi aşamasının doğru bir şekilde ilerlemesi için gereklidir.

Test Aşamaları

Lösemi tanısı koyulan hastalar önce fiziksel muayeneden geçerler ve ilk olarak hastalığın tanısı konulur. Akabinde konulan tanının ardından ilk olarak kan testi ve kan sayımı yapılır. Kan testi; kan hücresi içinde bulunan akyuvar, alyuvar ve trombositleri kontrol etmek üzere kan örneği ile yapılan bir testtir. Alınan bu kan örneğinde bahsettiğimiz kan yapı taşlarına bakarak da kan sayımı işlemi tamamlanır. Kan sayımı işleminden sonraki aşama biyopsidir. Biyopsi aşamasında hastanın iliği üzerinde inceleme yapılmaktadır.

Biyopsi taraması esnasında kemik iliğindeki lösemi virüsünün yayılım şekli, türü ve büyüklüğü incelenir. Akabinde bakılan test sonuçları baz alınarak tedavi sürecine başlanılır. Tedavi aşamasında ilk olarak yapılan şey yüksek dozdaki kemoterapi başlangıcıdır. Akabinde hastalığın türüne ve yayılım gösterme eğilimine bağlı olarak doz düşümü veya artırımı yapılabilir.  Hastalığın tedavi aşamasına başlamış olmak birçok sorunu beraberinde ortadan kaldırmak için atılmış ilk adım olarak görülmektedir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli husus; kemoterapi tedavisi içerisinde bulunan hastaların bağışıklığı normalin altına düşmektedir. Bu durumda dış etmenlerden korunmak için daha çok gayret gösterilmelidir.