Biyopsi Prosedürü

biyopsi prosedürü

Bir biyopsi prosedürü, bir doku parçasını veya bir hücre örneğini vücudunuzdan uzaklaştırmak için bir prosedürdür, böylece bir laboratuarda analiz edilebilir. Belli belirti ve semptomlar yaşıyorsanız veya doktorunuz bir endişe alanı tanımladıysa, kanser veya başka bir durumunuz olup olmadığını belirlemek için biyopsi yaptırmanız gerekebilir. X-ışınları gibi görüntüleme testleri, kitleleri veya anormallik alanlarını tespit etmede yardımcı olurken, kanserli hücreleri tek hücreli olmayan hücrelerden ayırt edemez. Kanserlerin çoğunluğu için kesin tanı koymak için tek yol, daha yakından inceleme için hücrelerin toplanması için bir biyopsi yapmaktır. İşte, bir kanser teşhisi yapmak için kullanılan çeşitli biyopsi prosedürlerine bir bakış.

Kemik İliği Biyopsi Prosedürü

Kemik iliği biyopsisi Kemik kemiğinden sıvı kemik iliği emen bir iğne Doktorunuz kanınızda anormallik tespit edilirse veya doktorunuz kanserden kaynaklandığından veya kemik iliğinize gittiğinden şüpheleniyorsa kemik iliği biyopsisini önerebilir. Kemik iliği, kan hücrelerinin üretildiği bazı büyük kemiklerinizin içindeki süngerimsi malzemedir. Kemik iliği örneğini incelemek kan probleminize neyin sebep olduğunu ortaya çıkarabilir. Kemik iliği biyopsisi yaygın olarak çeşitli lösemi, lenfoma ve multipl miyelom gibi kan kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kan problemlerini – hem kansersiz hem de kanserli – teşhis etmek için kullanılmaktadır.

Biyopsi Prosedürü Farklılığı

Kemik iliği biyopsisi, başka yerlerde başlayan ve kemik iliğine giden kanserleri de teşhis edebilir. Kemik iliği biyopsisi sırasında, doktorunuz uzun bir iğne kullanarak kalça kemiğinizin arkasından bir kemik iliğinden bir örnek çizer. Bazı durumlarda, doktorunuz vücudunuzdaki diğer kemiklerden biyopsi yaptırabilir. İşlem sırasında rahatsızlığı en aza indirmek için kemik iliği biyopsisinden önce lokal anestezi alırsınız.

Görüntü kılavuzluğunda biyopsi. Görüntü kılavuzluğunda biyopsi, bir iğne biyopsisi ile X-ışını, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya ultrason gibi bir görüntüleme prosedürünü birleştirir. Görüntü kılavuzluğunda yapılan biyopsi, doktorunuzun cildinizdeki, karaciğer, akciğer veya prostat anormallikleri gibi hissedilemeyen şüpheli bölgelere ulaşmasını sağlar. Gerçek zamanlı görüntüleri kullanarak, doktorunuz iğnenin doğru noktaya ulaştığından emin olabilir. Ağrıyı en aza indirmek için biyopsi yapılan alanı uyuşturmak için lokal bir anestezi alacaksınız. Biyopsi prosedürü bu anlamda çok önemlidir.