CT Tarama Nasıl Yapılır?

CT tarama nasıl yapılır konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Bir BT ağrısızdır, ancak belirli zamanlarda dakikalarca sabit tutmak için rahatsız edici olabilirsiniz. Göğüs hareketinin görüntüyü etkileyebileceğinden, nefesini kısa bir süre tutmanız da istenebilir.

CT kafa taraması sırasında başınız hala özel bir cihazda tutulabilir. CT kolonografisi (sanal kolonoskopi) için, iç barsak yüzeyini görmeye yardımcı olmak için kolonun içine hava pompalanır. Bu rahatsız edici olabilir.

İncelenen vücudun bölümüne bağlı olarak, kontrast sıvı içmeniz veya testten hemen önce kontrast lavman almanız gerekebilir.

Bir damarda kontrast boyaya gidecekseniz, intravenöz (IV) kateter kolunuza veya elinize bir damar içine konabilir. Muhtemelen bir tarama yapmanız, daha sonra kontrast boyasını almanız ve başka bir tarama yapmanız gerekir. Kontrast verildiğinde, vücudunuza yayılan bir sıcaklık hissi alabilirsiniz. Bazı insanlar bunun “pantolonunu ıslatırlar” gibi hissedebileceğini söylüyorlar. Bu sadece bir duygudur ve hızlıca gider. Ağzınızda ayrıca acı veya metalik tadı da alabilirsiniz.

CT Tarama Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?

CT taraması, vücudun hangi kısmının taranmasına bağlı olarak 10 ila 30 dakika arasında bir zaman alabilir. Ayrıca vücudunuzun ne kadarının bakmak istediğine ve kontrast boya kullanılıp kullanılmadığına bağlıdır. Sizi resimlere almaktan ziyade pozisyona getirip kontrast boya vermek için daha fazla zaman alır. Testten sonra, resimlerin temiz olduklarından ve vücut kısmının tamamını gösterdiğinden emin olmak için kontrol edilirken beklemeniz istenebilir. Değilse, daha fazla resim gerekebilir. CT tarama nasıl yapılır  konusunda daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

CT Tarama Nasıl Yapılır? Yan Etkiler Nelerdir?

Bazı insanlar kontrast boyasına tepki gösterir. Olası reaksiyonlar şunları içerir:

  • İsilik
  • Mide bulantısı
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı
  • Bir saat kadar sürebilir kaşıntı veya yüz şişmesi

Bu semptomlar genellikle hafiftir ve çoğunlukla kendi başlarına geçer. Ancak bazen tedavi edilmesi gereken daha ciddi bir reaksiyonun işareti olabilirler. Kontrast boya aldıktan sonra herhangi bir değişiklik farkederseniz, radyoloji uzmanınızın ve sağlık ekibinizin size bildirildiğinden emin olun.

Nadir durumlarda, insanlar düşük tansiyona veya solunum zorluğuna neden olan ciddi bir alerjik reaksiyona sahip olabilirler. Bu hemen tedavi edilmelidir.

IV kontrast boyası da böbrek problemlerine neden olabilir. Bu nadirdir ve böbrekleri zaten iyi çalışmayan bir kişide daha yaygındır. Kontrast boya içeren bir taramaya ihtiyacınız varsa, doktorunuz öncelikle böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için bir kan testi yapabilir. Ayrıca, böbreklerin güvenli bir şekilde boyadan kurtulmasına yardımcı olmak için IV veya ilaçlara ekstra sıvı alabilirsiniz. CT tarama nasıl yapılır konusunda çok daha net sonuçlara ulaşabilirsiniz.