Kanserin Geri Dönmesini Engelleme

kanserin geri dönmesini engelleme

Kanserin geri dönmesini engelleme için neler yapılmalı bu konuda bilgi vermeye çalışacağız. Tümörünüzü çıkarmak için ameliyat oldunuz, ve cerrahınız tüm kanserin kaldırıldığını söylüyor. Yine de, daha fazla tedaviyi düşünmek için başka bir doktora başvurunuz – adjuvan tedavi. Kanseriniz zaten kaldırılmışken neden ek tedaviye ihtiyaç duyduğunuzu merak edebilirsiniz. Ameliyatınız tüm görünür kanseri temizlemede başarılı olsa bile, kanserinizin geri dönme şansı olabilir. Kanserin mikroskopik bitleri bazen mevcut yöntemlerle kalır ve saptanmaz. Özel durumunuza bağlı olarak, bu ek tedavi kanserin tekrarlanması riskini azaltabileceğinden, adjuvan tedaviden faydalanabilirsiniz. Adjuvan tedavi genellikle cerrahi veya radyasyon gibi birincil tedavilerden sonra kullanılır. Ana tedaviden önce verilen adjuvan tedaviye neoadjuvan tedavi denir.

Kanserin Geri Dönmesini Engelleme Farklılıkları

Kanserin geri dönmesini engelleme açısından önemli olan noktalar bulunmaktadır. Bu tip adjuvan tedaviler, kanserin geri gelme olasılığını da azaltabilir ve sıklıkla bir tedavi veya radyasyon tedavisi gibi birincil tedavileri daha kolay veya daha etkili hale getirmek için kullanılır. Ancak, adjuvan veya neoadjuvan tedavinin ek faydası bir bedel olmadan ortaya çıkmaz – yan etkiler küçük rahatsızlıklardan daha fazla olabilir. Herkese adjuvan tedaviden yararlanmaz. Adjuvan tedavinin sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla çalışın. Adjuvan tedaviler olarak hangi tedaviler kullanılır? Adjuvan tedavi olarak kullanılan kanser tedavisi türleri şunlardır: Kemoterapi. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Kemoterapi tüm vücudu tedavi eder, nerede olursa olsun kanser hücrelerini öldürür. Adjuvan kemoterapi her durumda yardımcı olmaz, bu nedenle bu tedavinin sizin için uygun olup olmadığı ve ne kadar bir yarar sağlayacağı konusunda doktorunuzla konuşun. Hormon tedavisi. Bazı kanserler hormonlara duyarlıdır. Bu kanserler için, vücudunuzda hormon üretimini durdurma veya hormonların etkisini kansere engelleyen tedaviler yararlı olabilir.

Kanserin Geri Dönmesini Engelleme Bilinmesi Gerekenler

Kanserin geri dönmesini engelleme için bilinmesi gereken noktalar da bulunur. Hormon duyarlı olup olmadığını görmek için kanseriniz analiz edilir. Eğer öyleyse, hormon terapisinden faydalanabilirsiniz. Hormon tedavisi, cerrahi, radyasyon veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. Radyasyon tedavisi. Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi dahili veya harici olarak verilebilir. Adjuvan radyasyon tedavisi, o bölgede tekrarlayan kanser riskini azaltmak için orijinal kanser bölgesi etrafındaki alana odaklanır