Böbrek Nakli Sonrası Beslenme

Böbrek hastalarının geçirmiş oldukları böbrek nakli sonrası beslenmelerine dikkat etmeleri son derece önemlidir. Böbrek nakli yapılmış hastaların yapmış olduklarını diyetlerindeki kısıtlamalar diyaliz hastalarına göre daha azdır. Bu dönemde yapılacak diyetlere dikkat etmek gerekir:

  • Nakli yapılan böbreğin vücut tarafından reddinin önlenmesi için kullanılan ilaçlar çoğunlukla ömür boyudur. Bu ilaçların ise beslenme üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Örneğin, kortizonlu ilaçlar iştahın çok açılmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu tedaviler ile birlikte şeker hastalığı, kan değerlerinin yükselmesi, kemiklerde zayıflık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu yan etkilerden kurtulmak veya en azından minimuma indirilmesi için doğru beslenme diyetlerini uygulamak gerekir.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar göre, böbrek nakilli hastaların geleceğini belirleyen önemli faktörlerden birisi de beslenmedir. Vücut direnci düşük ve zayıf olan kişiler nakil işleminden sonra sık ve çeşitli problemlerle karşılaşabilir. Böbrek nakli sonrası uygun beslenme diyeti ile bu sorunları aşabilirsiniz.
  • Yapılan tüm tedbirlere rağmen böbreğinizin çalışma süresini net olarak bilmek mümkün değildir. Belirli bir sonra böbreğin redde uğraması durumunda kanda bulunan üre ve kreatinin gibi zararlı maddeler yükselebilir. Böbrek nakli sonrası yapılan doğru beslenme ile bu süreci geciktirebilir ve sorunları en aza indirebilirsiniz.

Böbrek Nakli Sonrası Beslenme Türleri

  • Kalori: Kişi zayıfsa yüksek kalorili diyetler onun için daha uygundur. Zayıf olan hastaların karbonhidrat oranı yüksek olan yiyecekleri (pirinç, ekmek, pekmez, fasulye, bulgur  gibi) tüketmeleri uygundur. Fakat burada dikkat edeceğiniz nokta örneğin ekmekte beyaz ekmek yerine sağlıklı olan tam buğday ekmeği yemeniz olacaktır. Dolayısıyla karbonhidrat açısında sağlıklı olan besinleri seçmeniz son derece önemlidir.,
  • Yağlar: En önemli kalori deposu olan yağları kilo durumunuza göre almanız uygun olacaktır. Bazı yağlar içerisinde bulunan aşırı kolestrol sağlığınızı olumsuz etkileyebilmektedir. Yemeklerde katı yağlar yerine sıvı mümkünse zeytinyağını tercih etmek, etlerin yağsız kısımlarını tüketmek faydalı bir diyet şekli olacaktır.
  • Proteinler: Böbrek nakli sonrası kullanılan özellikle kortizonlu ilaçların etkisiyle protein yıkımı artmaktadır. Bu bakımdan yeterli protein almak oldukça önemlidir. Alacağınız proteinlerin hayvansal kaynaklı olması daha faydalı olacaktır. Beyaz et (tavuk, balık, hindi) tüketimi oldukça sağlıklı bir diyet şeklidir. Ayrıca yumurtada oldukça zengin bir protein deposudur.

Böbrek nakli sonrası beslenme konusunda yukarıda anlatılan dışında 3 litre civarında su tüketilmesi oldukça yararlıdır. Ayrıca tuz miktarına dikkat etmelisiniz. Kortizonlu ilaçların tuz tutması yüzünden alacağınız tuzlu besinler tansiyonunuzu yükseltebilir.

Tüm bu anlatılan dışında böbrek nakli sonrası beslenme diyetinin en iyi şekilde yapılabilmesi için doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.