Yumuşak Doku Kanseri

Yumuşak Doku Kanseri

Yumuşak doku kanserinin diğer adı olan Sarkoma kelimesi, Yunanca’da etin büyümesi anlamına gelmektedşr. Yumuşak dokular vücudumuzdaki diğer yapıları birbirine bağlayan ve çevreleyen yapılar olarak bilinmektedir. Özellikle kemiklerde, adalelerde, kirişlerde ve kıkırdak dokularda bulunmaktadır. Organ olarak bakarsak da akciğer, karın, kalp gibi organların etrafında yumuşak dokular yer almaktadır.

Yumuşak doku kanseri çok yaygın bir kanser türü değildir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen yumuşak doku kanseri, çocuklarda da oldukça nadir görülmektedir. Yumuşak doku kanseri tedavisi genel olarak diğer kanserlerin tedavilerine benzemektedir. Kanserin boyutuna göre ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tedavide kullanılmaktadır.

Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak doku kanserinin en genel belirtilerinden biri kemiklerin zayıflaması hatta kırılmasıdır. Kemiklerin zayıflaması pek çok hastalığın habercisi olabileceği için elbette bu durum tek başına belirti olarak görülmemektedir. Ek olarak eklem şişmeleri, yorgunluk, ateş, ani kilo kaybı ve anemi gibi belirtiler de bulunmaktadır. Saydığımız belirtilerden bazılarını yaşamanız durumunda doktora giderek güzelce muayene olmanız gerekmektedir. Yoksa bu belirtilere bakarak teşhis koymak oldukça mantıksız olacaktır.

Yumuşak doku kanseri belirtileri üstteki gibi olsa da hastalığın ilk başlarında genellikle herhangi bir belirti olmamaktadır. Bu nedenle bir süre ilerledikten sonra belirtiler de ortaya çıkar ve hastanın fark etme süreci başlamış olur. Genellikle kanserden dolayı dokular şişmeye başlar ve tümör oluşumu gözlenir. Eğer ilk şişkinlik fark edilmezse, büyüme devam eder ve damarlara baskı yapar. Bunun üzerine ağrılar başlayacağı için hasta için oldukça zor bir süreç olur.

Yumuşak Doku Kanseri Nerelerde Olur?

Yumuşak dokuların bulunduğu doku ve organlardan söz etmiştik. En yaygın olarak kemiklerde yumuşak doku kanserinin görüldüğünü söyleyebiliriz. Genellikle yeni gelişen kemik dokularında meydana gelen yumuşak doku kanseri, kemik iliğinde ya da kıkırdakta da meydana gelebilmektedir. Kemiklerden sonra ise yaygın olarak kaslarda görülebilmektedir. Hem iskelet hem de düz kaslarda görülebilen yumuşak doku kanseri, en çok iskelet kaslarda görülmektedir.

Bu bölgeler haricinde kan damarları, lenf kanalları, sinoviyal dokular, sinirler, yağlar, lifli dokular ve mezotelyum dokularda görülebilmektedir. Kısacası yumuşak doku kanseri türlerinin sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.