Lösemi T ALL

Lösemi T ALL

Lösemi sık rastlanan ancak tedavisi olan bir kanser çeşididir. Kan kanseri olarak da bilinen hastalık, genellikle hastaların nedensiz morluklar ve diş eti ya da burun kanamaları gibi şikayetleri ile ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilere yüksek ateş, yorgunluk ve geçmeyen enfeksiyonlar da eşlik etmektedir. Löseminin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kemik iliği içerisindeki akyuvarlarda meydana gelen bu hastalığın en yaygın çeşidi ise T hücrelerinde meydana gelen lösemi T ALL çeşididir. Oldukça hızlı yayılan bu hastalığın kısa sürede teşhis edilmesi ise hayati bir önem taşımaktadır.

Lösemi T ALL Teşhis

Hastalığın teşhisi, tedavide izlenecek yolu belirlemektedir. Bu nedenle doktor tarafından gerekli olan tüm testlerin yapılması çok önemlidir. Öncelikle hastanın daha önce geçirdiği hastalıklara ve aldığı tedavilere bakılır. Ardından tam kan sayımı işlemi gerçekleşir. Tam kan sayımı hastalığın genel hatlarını elde etme konusunda çok başarılı olsa da yeterli değildir. Bu sayım ile özellikle lökosit sayıları incelenir ve bir anormallik olup olmadığı test edilir. Fakat bazen bu sayılar normal olabilmektedir bu da hastalığın fark edilmemesine neden olur. Bu nedenle başka testlere de ihtiyaç duyulmaktadır.

Tam kan sayımının ardından periferik kan yayması işlemine geçilir ve kan hücrelerinin çeşitleri, gerekli olanlar ve hücrelerin şekilleri gibi pek çok ayrıntı öğrenilir. Bu noktada hücre tipi de az çok belli olur fakat biyopsi ve kemik iliği aspirasyonu yapmadan kesin teşhis koymak yine de mümkün olmamaktadır. Kemik iliği aspirasyonu lösemi T ALL teşhisinde çok büyük rol oynamaktadır. Bu sayede kemik iliği içerisinden parça alınır ve incelenir. Bu işlem çok fazla acı vermese de anestezi kullanılabilmektedir. Daha sonra bu örnekler patolojiye gönderilir ve kesin sonuca ulaşılır.

Teşhis kadar, hastalığın diğer organlara yayılıp yayılmadığı da lösemi T ALL tedavisinde yol göstermektedir. Bu nedenle bu testlerin ardından mutlaka MR ve BT gibi yöntemlere başvurulur. Böylece hastalığın yaygınlık derecesi ve evresi belirlenir ve tedavi süreci kesin olarak başlar. Çok hızlı yayılan bir hastalık olduğu için bu sürecin hızlıca tamamlanması ve bir an önce tedaviye başlanması, hastanın sağlığına kavuşması açısından büyük önem taşımaktadır.