Lösemi Nasıl Sınıflandırılır?

Lösemi nasıl sınıflandırılır 

Lösemi nasıl sınıflandırılır konusunda bu yazımızda sizlere bilgiler sunmaya gayret göstereceğiz. Doktorlar lösemiyi progresyon hızına ve ilgili hücre tipine göre sınıflandırırlar.

Lösemi Nasıl Sınıflandırılır Seçenekleri

Lösemi nasıl sınıflandırılır konusunda ilk sınıflandırma türü löseminin ne kadar hızlı ilerlediğidir:

Akut lösemi. Akut lösemide anormal kan hücreleri olgunlaşmamış kan hücreleridir (patlamalar). Normal işlevlerini yerine getiremezler ve hızla çoğalırlar, bu yüzden hastalık hızla kötüleşir. Akut lösemi agresif, zamanında tedavi gerektirir.

Kronik lösemi. Çok sayıda kronik lösemi vardır. Bazıları çok fazla hücre üretir ve bazıları üretilecek çok az hücrenin neden olur. Kronik lösemi daha olgun kan hücrelerini içerir. Bu kan hücreleri daha yavaş çoğalır veya biriktirir ve normal bir süre için normal olarak işlev görebilir. Kronik lösemi’nin bazı formları başlangıçta hiçbir erken belirtiler üretmez ve yıllarca fark edilmeden veya teşhis edilmeden gidebilir.

İkinci sınıflandırma türü, etkilenen beyaz kan hücresi tipidir:

Lenfositik lösemi. Bu tip lösemi lenfoid veya lenfatik doku oluşturan lenfoid hücreleri (lenfositler) etkiler. Lenfatik doku bağışıklık sisteminizi oluşturur.

Miyelojenöz (my-uh-LOHJ-uh-nus) lösemi. Bu tip lösemi miyeloid hücreleri etkiler. Miyeloid hücreleri kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombosit üreten hücrelere yol açar.

Lösemi Nasıl Sınıflandırılır Lösemi çeşitleri

Lösemi’nin başlıca tipleri şunlardır: Akut lenfositik lösemi (ALL). Küçük çocuklarda en sık görülen lösemi türüdür. ALL yetişkinlerde de görülebilir. Akut miyelojenöz lösemi (AML). AML yaygın bir lösemi türüdür. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Yetişkinlerde AML en sık görülen akut lösemi türüdür. Kronik lenfositik lösemi (KLL). En sık görülen kronik yetişkin lösemi olan CLL ile, tedaviye ihtiyaç duymadan yıllarca kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Kronik miyelojenöz lösemi (KML). Bu tip lösemi esas olarak yetişkinleri etkiler. KML’li bir kişi, lösemi hücrelerinin daha hızlı büyüdüğü bir evreye girmeden önce aylar veya yıllar boyunca çok az veya hiç semptom göstermeyebilir. Diğer çeşitler. Kıllı hücre lösemi, miyelodisplastik sendromlar ve miyeloproliferatif bozukluklar da dahil olmak üzere diğer nadir görülen lösemi türleri mevcuttur. Lösemi nasıl sınıflandırılır konusunda çok daha net bir şekilde sonuçların sunulması sağlanacaktır. Böylece sizler de daha net şekilde sonuçları alabileceksiniz.